MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

Novosti SZTVZ HKO MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

Comments off

HKO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo izvješće nakon završene javne rasprave Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Diplome studenata stručnih studija neće biti obezvrijeđene nakon što je MZO odbacio alternativni prijedlog Zakona. Prema alternativnom prijedlogu, kvalifikacije studenata stručnih studija bile bi svrstane na sasvim drugačiju razinu u odnosu na sveučilišne, a problematično bi bilo i povezivanje s razinom kvalifikacije Europskog kvalifikacijskog okvira. Međutim, ništa od toga se neće dogoditi. Javna rasprava o HKO-u jedna je od najkomentiranijih u sektoru – u mjesec dana koliko je javna rasprava bila otvorena, pristiglo je ukupno 1850 komentara na prijedlog izmjena i dopuna Zakona. Odluku Ministarstva komentirao je i tajnik Studentskog zbora TVZ-a Duje Skender:

Previše je vremena prošlo od posljednjeg konkretnog pomaka u ovoj cijeloj situaciji, tako da smo željno iščekivali bilo kakav ishod. Ovo za naše studente, ali i sve nas koji smo se borili za ovo, znači veliko olakšanje. Naši su studenti bili uvelike upoznati sa samom problematikom te su aktivno bili uključeni u borbu za pravedno rješenje. Ovaj postupak Ministarstva za nas znači povratak u svakodnevnicu. Sada napokon možemo biti studenti kao i svi drugi – možemo se posvetiti studiranju bez brige da će netko u budućnosti naša znanja smatrati manje vrijednima od tuđih.

Nakon objavljenog opsežnog izvješća MZO-a na opsežnu javnu raspravu, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u upućuje se na mišljenje svim nadležnim tijelima državne uprave na očitovanje, nakon čega se Nacrt upućuje Vladi Republike Hrvatske. Potom bi trebalo uslijediti usvajanje izmjena i dopuna u Hrvatskom saboru. Cijeli članak možete pročitati ovdje.