Novosti

Novosti

Anketa o pobošljanju kvalitete studija

Comments off

Poštovane kolegice i kolege,

Molimo vas da izdvojite par minuta i ispunite ovu kratku online anketu koja je jako važna poboljšanje nastavnih planova i programa putem prikupljanja mišljenja studenata. Anketa se provodi u sklopu projekta Politehnika 2025 sa svrhom unaprjeđenja TVZ-a.

Molim vas proslijedite link dalje i pozovite svoje kolegice i kolege da se odazovu anketi u što većem broju.

TVZ opet na pijedestalu INOVE

Comments off

Studenti TVZ-a opet među nagrađivanima. Na sajmu inovacija INOVA 2015, održanom u Karlovcu od 5. do 7. studenog, naši student Tomislav Brlek predstavio je projekt Pametne Montažne Modularne Kuće, prvi takav u svijetu i osvojio broncu.

Inače, Pametna Modularna Kuća projekt je potaknut poplavama u Slavoniji, a koji je proveo KiRT zavod Elektrotehničkog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, želeći napraviti proof of concept ideje koja je već dugo bila na čekanju.

Pametna modularna kuća tip je montažne kuće koja se sastavlja na gradilištu po želji klijenta. Svaki tipizirani montažni pod i zid vlastita je jedinica, odnosno modul koji sadrži mikroupravljački sustav. Kuća sadrži centralnu jedinicu od koje počinje spajanje te koja prepoznaje svaki novi spojeni modul u kući. Spajajući međusobno razne vrste gotovih montažnih podova i zidova nastaju prostorije, a spajanjem prostorija nastaje kuća. Sa svakim novim spojenim podom i zidom automatski se kreira grafičko sučelje. Nakon završetka inicijalizacije modula, kuća je spremna za rad uz sve funkcije koje imaju današnje pametne kuće. Vlasnik kuće u bilo kojem trenutku, ovisno o potrebama, može nadograditi kuću. Ako vlasnik želi dodatnu prostoriju dodaje pod i zidove, a centralna jedinica ih automatski prepoznaje te dodaje na grafičko sučelje, nakon čega se nastavlja s normalnim upravljanjem. Tvrtka koja projektira proizvodi tipizirane podove i zidove kuće nema dodatnih ulaganja u programiranje i razvoj automatskog upravljanja svake pojedine pametne kuće. Time se omogućuje brza centralna proizvodnja te jednostavnost završne montaže od strane kooperanata. Kuća osim intermodularne komunikacije koristi Internet of Things (IoT) komunikaciju prema drugim uređajima i sustavima.

Nacionalno studentsko startup natjecanje – prijavite ideju i osvojite 15.000kn

Comments off

ZIP- Zagrebački inkubator poduzetništva u suradnji sa Step Ri- Edukacijskim centrom, Business inkubatorom BIOS i Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT) organizator je prvog Nacionalnog studentskog startup natjecanja.

Cilj projekta je poticanje inovativnog poduzetništva među studentskom populacijom tehničkih (ICT) i ekonomskih smjerova te promicanja potrebe cjeloživotnog učenja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

U Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu bit će održana regionalna natjecanja, a u svakom gradu bit će odabrano četvero finalista, koji će sudjelovati u završnom natjecanju u Zagrebu. Četiri najbolja projekta osvajaju vrijedne nagrade: 15 tisuća kuna, tri pametna telefona, ulazak u ZIP-ov inkubatorski program, a osigurana je i dodatna nagrada od tri tisuće kuna za najbolji projektu u turizmu. Kriteriji ocjenjivanja ideja su inovacija/novost, tržišni potencijal i disruptivnost. Prijave su otvorene do 28.12.2015.

Za studente Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Mihovil Barančić, direktor ZIPa, održat će informativno predavanje u trajanju od 30 minuta ovaj u četvrtak, 26.11. u 18 sati, dvorana C, FSB jug.

Otvorenje izložbe “Grafičke vizije svjetlosti”

Comments off

Galerija Vladimir Filakovac ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe “Grafičke vizije svjetlosti” autorica Jane Žiljak Vujić, Vesne Uglješić, Ulle Leiner Maksan i Ane Hoić. Izložba uključuje radove studenata s kolegija dizajna Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Studenti čiji radovi se izlažu: Tomislav Banoci, Igor Barčanac, Ana Beverin, Marko Bosnar, Helena Bukovac, Ivan Čiš, Antonija Čutura, Goran Gracin, Želimir Grašić, Matija Juršić, Hrvoje Kovačićek, Ivan Leko, Tomislav Ludvig, Ivan Markanović, Dario Mijić, Paula Pintarić, Nikša Pirović, Mihaela Popović, Marija Pranić, Antonio Sinković, Marijan Petar Stanić, Goran Trtinjak, Ivana Tuđen, Hrvoje Turudić.

TVZ Brucošijada 2015

Comments off

E pa drage kolegice i kolege, vašim brigama je napokon došao kraj.

Da, Brucošijada TVZ-a is happening! Napokon jel’ da :)

Lokacija je klub Maraschino, datum i vrijeme petak 20.11. 2015. od 22h, zabavljač je naš najdraži Dj Tzek, dok su akcijske cijene pića i free upadi odavno dogovoreni. Na vama je da dođete u što je moguće većem broju, družite se, plešete i uživate u odličnoj atmosferi.

Vidimo se tamo!

P.S. Combis je car! :)

Prijava za sudjelovanje na natjecanju Elektrijada 2016.

Comments off

I iduće godine Tehničko veleučilište u Zagrebu u suradnji sa Studentskim zborom organizira odlazak na Elektrijadu.

Nakon izvrsnih rezultata ove i prošle godine, iduće godine želimo biti još bolji!

Za one koji ne znaju, Elektrijada je natjecanje između elektrotehničkih fakulteta s područja bivše Jugoslavije u raznim disciplinama iz znanosti i sporta i održava se u 5. ili 6. mjesecu dok se točno mjesto još ne zna (ove godine je bila u Crnoj Gori, a prošle u Mađarskoj na Balatonu).

Tehničko veleučilište u Zagrebu u suradnji sa Studentskim zborom nastojati će pokriti većinu troškova vezanih uz kotizaciju, smještaj i ostale troškove, a dio troškova snositi će sami studenti.

Pomoću ove forme možete se prijaviti kao natjecatelj u jednoj (ili više) disciplina do 31. 11. 2015. godine te će nakon toga započeti pripreme.

http://goo.gl/forms/tWUl3cESTG

Više informacija potražite na službenoj stranici Tehničkog veleučilišta o natjecanju “Elektrijada“.

Ako imate pitanja javite se na:

Voditelj Elektrijade TVZ-a:
Ivor Marković – ivor.markovic@tvz.hr

Voditelj znanstvenih disciplina:
Vladimir Šimović – vladimir.simovic@tvz.hr

Voditelji sportskih disciplina:
Goran Vujisić – gvujisic@tvz.hr
Boris Metikoš – bmetikos@tvz.hr

Tehnička podrška:
Petar Jandrlić – pjandrlic@tvz.hr

Dva tima TVZ-ovaca među 15 finalista koji će se boriti za nagradu ZAGREB CONNECT 2015.

Comments off

U borbu za osvajanje 125 tisuća kuna uključilo se više od 70 start-up timova od kojih je odabrano 15 finalista koji će se u četvrtak, 12. studenog 2015., predstaviti investitorima na glavnoj pozornici Zagreb Connect-a.

Čak dva tima koja su ušla u uži izbor Zagreb Connecta čine studenti TVZ-a. Prvi tim će predstaviti projekt Canelio, rješenje koje koristi IoT principe kako bi stvorili prvi pametni klicker za treniranje pasa u svijetu. Drugi tim predstavlja projekt GamingBattleGround, platformu za organizaciju online igračih turnira. O GamingBattleGround-u smo već pisali jer je do sada osvojio nekoliko međunarodnih nagrada na natjecanjima za mlade poduzetnike, već je dobio investiciju te je u programu akceleratora Eleven iz Sofie, najvećem CEE Europe. Zagreb Connect je jedno od najvećih događanja koja se bave promocijom poduzetništva u Zagrebu, organizirano je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba uz podršku suorganizatora i brojnih partnera među kojima je, već drugu godinu, i Tehničko veleučilište u Zagrebu.

DOOR traži studente za suradnju na projektu REACH

Comments off

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), koje se bavi održivim razvojem i energetskom učinkovitošću, poziva studente da se uključe u projekt REACH u sklopu kojeg je provedeno prvo mapiranje energetskog siromaštva u Hrvatskoj s ciljem ukazivanja na postojanje tog problema u Lijepoj našoj i nalaženja sustavnog rješenja kroz suradnju s Ministarstvom socijalne politike i mladih te relevantnim institutima i agencijama.

Baza projekta je terenski rad. U prvom krugu posjeta za 300-tinjak kućanstava u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeni su uvjeti stanovanja domaćina (prvenstveno s energetskog aspekta), a u drugom krugu posjeta planiraju se implementirati neke mjere uštede energije u tim kućanstvima. U fazi implementacije DOOR želi angažirati studente Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Građevinskog fakulteta u Zagrebu (kao volontere) kako bi kvalitetno odradili ovakav posao te se bolje upoznali s mogućnostima racionalnog upravljanja energijom s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja i smanjenja troškova.

Također, DOOR je suglasan da se prikupljeni podaci i iskustava s terena koriste za potrebe izrade studentskih seminarskih, završnih i diplomskih radova te je u mogućnosti pokriti troškove prijevoza (2kn/km, automobil s barem 4 „terenca“) i pola dnevnice odnosno dnevnicu ovisno o trajanju pojedinog terena.

Zainteresirani se mogu prijaviti na projekt mailom na: jelena.radosevic@door.hr.

Studenti će prethodno terenskom radu proći trening koji će se održati 05.11.2015. sa programom u prilogu. Na treningu će studenti biti upoznati s osmišljenim mjerama, načinima pristupanja siromašnim kućanstvima kao i općenito s tematikom energetskog siromaštva.

REACH trening II program

Studentski izlet u Beč i Bratislavu

Comments off

Drage studentice i studenti, kao što smo i obećali na uvodnom predavanju, došao je i taj trenutak. Dogovorili smo detalje, destinacije su odlične, a zabava zajamčena! Otkrijte čari ovih povijesnih gradova i družite se zajedno s nama! Očekujemo vas u velikom broju, stoga navalite na prijave. :)

Ponuda i detalji nalaze se na linku.

A prijavljujete se ovdje!

P.S. S nama su odlučili poći i Veleučilište Baltazar i Učilište Effectus jer smo im jako lijepi! ;)

P.P.S. Svi su dobrodošli (bivši studenti TVZ-a, ali i oni s drugih fakseva). Sve vas volimo!

Prijavi se na AI Battleground – natjecanje u izradi botova

Comments off

Imaš iskustva u programiranju i želiš se pohvaliti svojim znajem? Prijavi se naAI Battleground 1.0 – prvo je i jedinstveno natjecanje u izradi botova u Hrvatskoj.

U organizaciji BEST-a Zagreb, natjecanje će se održati 8. – 9. 11. 2015., u kojem će timovi odmjeriti snage na pravom bojištu gdje će se njihovi botovi boriti u simulacijskoj areni.

Najuspješniji osvajaju nagrade u iznosu i do 10 000 kn, a sve informacije i pravila natjecanja možete pronaći na stranicama natjecanja.