Novosti

Novosti

Humanitarni malonogometni turnir i koncert “Zvone u srcu”

Comments off

Zvone u srcu

Djelatnici, učenici i roditelji Osnovne škole Pušća u suradnji s udrugom Majčina Krila po drugi puta će organizirati humanitarnu akciju (humanitarni malonogometni turnir i koncert) “Zvone u srcu” u svrhu prikupljanja novaca kako bi pomogli teško oboljelom kolegi Zvonimiru Filipoviću u njegovoj rehabilitaciji.

Zvone je u 27. godini života obolio je od listerijskog rombencefalitisa (listerijska upala moždanog debla) pri čemu su se formirali moždani apscesi. Preživio je s težim posljedicama (tetrapareza, disfagija, nemogućnost verbalne komunikacije, divergentni strabizam…). Zbog svega navedenog oporavak je dugotrajan. Prošao je rehabilitaciju u toplicama i sada nastavlja liječenje koje iziskuje znatna novčana sredstva.

Zvonimir je trenutno u programu neurorehabilitacije robotikom u Poliklinici Glavić u Zagrebu. Liječnici predviđaju potpuni oporavak kroz nekoliko mjeseci kontinuiranih terapija. Trošak tjedne terapije iznosi 13 500 kuna. Zvonimir i njegova obitelj nisu u mogućnosti podmiriti troškove liječenja, stoga je kolektiv OŠ Pušća s udrugom Majčina Krila ponovno odlučio pokrenuti humanitarnu akciju kako bismo omogućili Zvonimiru potpuni oporavak.

Humanitarna akcija će se održati 24. rujna 2017. godine na prostorima OŠ Pušća i NK Pušća. Novčana sredstva će biti prikupljena isključivo putem donacija, a svi izvođači i natjecatelji odreći će se svojih naknada u korist naše humanitarne akcije. Više detalja na Facebook eventu.

MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

Comments off

HKO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo izvješće nakon završene javne rasprave Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Diplome studenata stručnih studija neće biti obezvrijeđene nakon što je MZO odbacio alternativni prijedlog Zakona. Prema alternativnom prijedlogu, kvalifikacije studenata stručnih studija bile bi svrstane na sasvim drugačiju razinu u odnosu na sveučilišne, a problematično bi bilo i povezivanje s razinom kvalifikacije Europskog kvalifikacijskog okvira. Međutim, ništa od toga se neće dogoditi. Javna rasprava o HKO-u jedna je od najkomentiranijih u sektoru – u mjesec dana koliko je javna rasprava bila otvorena, pristiglo je ukupno 1850 komentara na prijedlog izmjena i dopuna Zakona. Odluku Ministarstva komentirao je i tajnik Studentskog zbora TVZ-a Duje Skender:

Previše je vremena prošlo od posljednjeg konkretnog pomaka u ovoj cijeloj situaciji, tako da smo željno iščekivali bilo kakav ishod. Ovo za naše studente, ali i sve nas koji smo se borili za ovo, znači veliko olakšanje. Naši su studenti bili uvelike upoznati sa samom problematikom te su aktivno bili uključeni u borbu za pravedno rješenje. Ovaj postupak Ministarstva za nas znači povratak u svakodnevnicu. Sada napokon možemo biti studenti kao i svi drugi – možemo se posvetiti studiranju bez brige da će netko u budućnosti naša znanja smatrati manje vrijednima od tuđih.

Nakon objavljenog opsežnog izvješća MZO-a na opsežnu javnu raspravu, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u upućuje se na mišljenje svim nadležnim tijelima državne uprave na očitovanje, nakon čega se Nacrt upućuje Vladi Republike Hrvatske. Potom bi trebalo uslijediti usvajanje izmjena i dopuna u Hrvatskom saboru. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Poziv na sudjelovanje na IEEESTEC konferenciji u Nišu

Comments off

Pozivamo Vas na sudjelovanje u radu 10. međunarodne konferencije studentskih projekata IEEESTEC koju organiziraju Elektronski fakultet u Nišu, IEEE SB Niš i EESTEC LC Niš. Konferencija se održava krajem studenoga 2017. godine, a rok za slanje radova je 30. rujna 2017. godine s mogućnošću produženja roka. Radovi mogu biti iz područja računarstva, elektronike, automatike, elektroenergetike, obnovljivih izvora energije te telekomunikacija. Radovi mogu sadržavati teorijske i praktične rezultate. Upute za pisanje radova i ostali detalji o konferenciji dostupni su na službenoj stranici konferencije.

IEEESTEC

(foto: IEEESTEC/ieee.elfak.ni.ac.rs)

Konferencija traje jedan dan, ali se organizira u tjednu kada Elektronski fakultet obilježava svoj praznik, tako da ste u Nišu dobrodošli na više dana. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a Studentski zbor TVZ-a će studentima koji prijave svoj rad osigurati besplatan prijevoz i smještaj. Nakon što prijaviš svoj rad, javi nam se na szbor@tvz.hr za više informacija.

Radionica “GDPR – kako se pripremiti na vrijeme?”

Comments off

Pozivamo vas na 2. radionicu iz područja informacijske sigurnosti koja je posvećena sigurnosti osobnih podataka.

GDPR – Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – kako se pripremiti na vrijeme?

 • Koje sankcije se mogu očekivati nakon svibnja 2018.
 • Kako postaviti i pokrenuti projekt usklađivanja s Uredbom
 • Identifikacija osobnih podataka u poslovnom i informacijskom sustavu
 • Kako uskladiti proces upravljanja osobnim podacima za zahtjevima Uredbe
 • Kako provesti procjenu usklađenosti organizacijskih, proceduralnih i tehničkih kontrola zaštite osobnih podataka sa zahtjevima Uredbe
 • Procjena rizika informacijske sigurnosti i procjena učinka na privatnost
 • Integracija zaštite osobnih podataka u nove projekte
 • Odabir i implementacija tehnoloških rješenja (pseudonimizacija, anonimizacija, upravljanje privolama, pravo na zaborav)
 • Uloga službenika za zaštitu osobnih podataka
 • Uobičajeni pravni konflikti – kako postupiti u slučaju nedoumica i konfliktnih situacija u provedbi zahtjeva Uredbe

Predavač: Biljana Cerin, Ostendo Consulting, član upravnog odbora International Information Systems Security Certification Consortium

Termin: petak, 22. rujna 2017. godine od 13 do 16 sati

Lokacija: Graditeljski odjel TVZ-a, dvorana P2

Svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju na radionici. Za prijavu na radionicu javite se prof. Marinku Žagaru na marinko.zagar@tvz.hr.

Aircash traži studenta/icu!

Comments off

Aircash

Aircash, licencirani pružatelj financijskih usluga i platforma za mobilna plaćanja, prisutna na svim lokacijama Ine u Hrvatskoj, je u potrazi za studentom/icom za rad na frontend i backend sustavima mobilnih plaćanja.
Što nudimo?

 • rad na inovativnom području
 • aktivno sudjelovanje u razvoju uz iskusne developere (7 full stack developera s prosjekom od 11 godina iskustva u developmentu)
 • korištenje najnovijih tehnologija (C#, WebAPI, raspodijeljena arhitektura – mikroservisi, Apache Cordova i JavaScript za mobile development)

Što tražimo?

 • Komunikativne i organizirane studente završnih godina koji se žele razvijati unutar IT-a, kao najbrže rastućeg sektora
 • Poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
 • Fleksibilnost i želja za izradom kvalitetnih rješenja – kvaliteta prije kvantitete!
 • Iskustvo rada u IT sektoru je dobrodošlo

Predviđen vremenski period rada bio bi kroz duže vrijeme uz mogućnost stalnog zaposlenja nakon završetka studija. Model suradnje bio bi kao part-time aranžman – u mogućnosti smo biti fleksibilni s rasporedom rada studenata. Također, razumijemo da je vrijeme ispitnih rokova, stoga nam slobodno pošaljite svoju prijavu, a oko datuma početka rada se, kao i oko svega ostalog, lako dogovorimo :-). Naravno, ukoliko ste znatno iskusniji, fleksibilni smo oko satnice.

Prijave molimo pošaljite na e-mail adresu info@aircash.eu.

Pobjednici nagradne igre WebCamp Zagreb 2017. i postani volonter za one malo manje sretne

Comments off

Kao što smo i obećali, u suradnji s ekipom iza WebCamp Zagreb 2017. konferencije, slučajnim odabirom izabrano je 8 sretnih dobitnika! Čestitamo najsretnijima i molimo ih da nam se jave što prije na szbor@tvz.hr kako bi im mogli na vrijeme poslati besplatnu kartu.

Prije samog popisa dobitnika, ovim putem pozivamo sve malo manje sretne i sve ostale studente koji nisu sudjelovali u nagradnoj igri, a voljeli bi besplatno sudjelovati na jednoj od najboljih (ako ne i najboljoj) web konferenciji u regiji, da se prijave kao volonteri! Odlična je to prilika za uštediti malo novaca, a opet biti dio jedne lijepe priče izvrsnih predavanja i novih poznanstva. Vidimo se! :)

Poziv na predavanje “Searching With and Without Queries”

Comments off

Pozivamo vas na gostujuće predavanje dr. Fidela Cachede sa Sveučilišta A Coruña na temu “Searching With and Without Queries” koje će se održati u utorak, 12. rujna 2017. godine u AuditLabu na Vrbiku s početkom u 15 sati.

Pročitajte i kratki opis predavanja:

The seminar will introduce the main concepts of Information Retrieval and Recommender Systems. Since the beginning of the Web, search engines have been essential to locate any type of information. During this lecture we will explore the basic components of a search engine, identify the main challenges and present some well-established solutions. More recently, recommender systems have greatly increased their usage in e-commerce as another type of Information Retrieval system. We will study the problem they tackle and the main state-of-the-art solutions.

Izmjene Pravilnika o STEM stipendijama puštene u javnu raspravu

Comments off

Kako smo već izvijestili, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je izmjene Pravilnika, a danas su iste puštene u javnu raspravu na stranici eSavjetovanja. Podsjetimo, u spomenutom pravilniku nespretno je definirana gornja granica od najviše ostvarenih 120 ECTS-a kao izričit uvjet za dobivanje stipendije. Takvom bi odredbom bili pogođeni studenti koji nakon prve dvije godine preddiplomskog studija skupe nešto više od 120 bodova jer im je tako propisano programom. Oni, naime, ne bi imali pravo na stipendiju, no cijela priča će ipak dobiti sretan ishod.

Cijeli članak možete pročitati na portalu srednja.hr.

Ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

Comments off

Pravo na STEM stipendiju ostvarit će i oni studenti koji su u trenutku prijave skupili više od 120 ECTS bodova. Nedavno su nam iz Ministarstva moguće izmjene Pravilnika najavili u očitovanju, a danas su, kako se navodi u članku na portalu srednja.hr, iste i potvrdili. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je pokrenut postupak izmjena Pravilnika o dodjeli tih stipendija. Naime, u njemu je bila definirana gornja granica od ostvarenih najviše 120 ECTS-a tijekom studija kao uvjet za ostvarivanje stipendije. Činjenica je da mnogi studenti STEM područja znanosti, silom prilika, završe dvije godine preddiplomskog studija s par ECTS-a poviše 120 pa bi sasvim nekorektno bili isključeni iz konkurencije za dobivanje stipendije. Ovih dana, navode iz Ministarstva, Nacrt o izmjenama i dopunama Pravilnika bit će pušten u javnu raspravu putem stranice eSavjetovanja.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Moguće izmjene Pravilnika o STEM stipendijama!

Comments off

Kao što ste već mogli pročitati u članku na portalu srednja.hr, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom srpnja donijelo je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti u kojem je uočena nepravilnost, odnosno odredba da pravo na stipendiju imaju isključivo studenti koji imaju stečenih najviše 120 ECTS bodova. Takva odredba diskriminira studente koji, odabirom različitog smjera ili izbornih kolegija, završetkom druge godine nerijetko steknu i više od 120 ECTS bodova.

S obzirom da na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu postoji određen broj studenata koji bi zbog navedene odredbe izgubili pravo na STEM stipendiju, Studentski zbor TVZ-a odlučio je zatražiti očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bismo saznali iz kojeg je razloga granica postavljena na 120 ECTS bodova. Ministarstvo u očitovanju navodi da su se prilikom pisanja Pravilnika vodili odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO).

Pored strateškog cilja ovog projekta, prilikom izrade Pravilnika ovo Ministarstvo vodilo se odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u kojem jasno stoji da se jednom godinom studija u punom nastavnom opterećenju u pravilu stječe 60 ECTS bodova, navodi MZO u očitovanju.

Dodatno su napomenuli da su održali sastanke na visokim učilištima kojima je predstavljen Pravilnik te da predstavnici visokih učilišta do sada nisu ukazali na potencijalni problem sa studentima s viškom ECTS bodova. Međutim, u MZO-u su očito svjesni da postoje studenti koji su iznimka pravilu da se jednom godinom studija stječe 60 ECTS bodova.

No uzimajući u obzir predstavku studenata Tehničkog veleučilišta u Zagrebu vezano uz navedeni članak Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmotrit će prijedlog da se provedu izmjene Pravilnika kojima će omogućiti da se eventualna odstupanja od pravila uzmu u obzir (uz potvrdu visokih učilišta).

Nadamo se da će potencijalne izmjene Pravilnika biti pozitivne za naše studente.